U bent hier

Over Ecobouwers Opendeur

Sinds 2013 organiseren Bond Beter Leefmilieu en écoconso met de steun van Leefmilieu Brussel elk jaar het evenement Ecobouwers Opendeur. Tijdens deze opendeurdagen kom je alles te weten over bouwen met aandacht voor energiezuinigheid en duurzame materialen. De focus ligt op de bouwheer: waarom kiezen voor energiezuinig of duurzaam bouwen? Hoe begin je er aan? Waar moet je op letten?

De coronacrisis dwingt ons echter om dit jaar onze formule aan te passen. Wij presenteren: de Ecobouwers Geslotendeur! Ontvang in november een reeks superduurzame woningen met foto's en technische details in je mailbox, of schrijf je in voor onze boeiende online Zoomsessies met duurzame (ver)bouwers en experts ter zake. Gratis inschrijven kan vanaf oktober. Meer informatie vind je hier.

Geen verkoopspraatjes maar echte ervaringen

Tijdens Ecobouwers Opendeur kan je gratis binnenkijken in meer dan 180 nul-energiewoningen, passiefhuizen, bio-ecologische woningen en diepgaande energetische renovaties, en dat in heel België. In Brussel stellen 40 woningen hun deuren open.

Tijdens Ecobouwers Opendeur staat de bouwheer centraal. Geen verkooppraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. De eigenaars van de woningen verzorgen, al dan niet samen met hun architect, aannemer of installateur, de rondleiding. Zij tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Wat mag je verwachten? 

Je krijgt in kleine groepjes gedurende één tot twee uur een warm onthaal bij de mensen thuis. Geen vrijblijvend binnen en buiten lopen, maar een gemoedelijke babbel met andere milieubewuste kandidaat (ver)bouwers. Je kan kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologische strobalenwoningen, passieve nul-energiewoningen of diepgaande renovaties in de stad. Wil je een houtskelet in opbouw gaan bekijken of eens binnenpiepen in een volledig afgewerkt passief appartement? Er is altijd wel een interessant bouwproject in jouw buurt dat de deuren openstelt.

Zelf je huis openstellen?

Woon je zelf in een energiezuinige of duurzame woning en wil je graag je verhaal vertellen aan toekomstige bouwers?  Laat het ons weten. Wij horen graag meer over je bouwproject en helpen je op weg om je duurzame woning op onze website te zetten.