Vous êtes ici

Herenhuis wordt met behulp van recuperatiematerialen duurzaam en energiezuinig

BR1090/10
Jette
  • Gebruik van demonteerbare elementen
  • keuze voor materialen met lage milieu-impact
Bâtiment basse énergie (niveau K inférieur à 30) / Presque terminé / Rénovation /

Heures de visite

Samedi 09/11/2019 - 10:00
Complet

Bij de renovatie van dit herenhuis spelen zijn hergebruik van materialen, demonteerbaarheid en aanpasbaarheid van bouwoplossingen het voornaamste uitgangspunt. 

Enerzijds werd tijdens de eerste fase renovatiewerken nagedacht hoe de nieuwe elektriciteit bedrading en verlichting op lange termijn toegankelijk en aanpasbaar kunnen blijven. Daartoe werd alle bedrading op omkeerbare wijze geïntegreerd onder de originele plankenvloer, achter demonteerbare plinten en in overgedimensioneerde verticale kabelgoten die in de toekomst bijkomende bedrading kunnen opnemen. Door bovendien draadloze bediening van de verlichtingspunten te voorzien dienden geen bijkomende leidingen naar de verlichtings- en bedieningspunten geslepen te worden in de bestaande wanden.

Daarnaast werd geopteerd om de regenwaterrecuperatie te optimaliseren door de bestaande regenwaterpijp te behouden die van de voor-tot achterzijde van de woning loopt. Om deze regenwaterpijp weg te werken, maar toch ten allen tijde toegankelijk te houden werd een demonteerbare wandoplossing geïntegreerd. Deze wandoplossing maakt bovendien volledig gebruik van gerecupereerde bouwelementen (profielen, afwerkingspanelen en isolatie). Voor de wandstructuur werd gebruik gemaakt van gerecupereerde stalen L-profielen, voor de afwerking opgehangen akoestische panelen die RotorDeconstruct ontmantelde uit het voormalige hoofdkwartier van Générale de Banque in Brussel. Deze panelen werden oorspronkelijk gebruikt voor het plafond achter de balken van de bank. De geperforeerde triplexpanelen worden met haakjes aan het stalen frame gehangen tegen rubberstrips met daartussen cellulose-isolatie. De panelen vormen een nieuw afneembaar canvas waarop schappen kunnen worden aangesloten, pluggen kunnen worden gemonteerd, objecten kunnen worden opgehangen, enz.

Het dak van de woning werd eveneens volledig geïsoleerd, ecologische verven werden toegepast, ...

Description du bâtiment
Année de construction: 
2017
Année de rénovation: 
2017